Jakie wino pasuje do kurczaka?

​​

Wino zwiększa apetyt i pomaga w konsumpcji mięsa lub ryb. Przy wyborze wina należy wziąć pod uwagę smak potrawy. Jest to szczególnie ważne, jeśli danie jest bardziej kwaśne lub słodsze niż wino. Wino pasujące do kurczaka będzie zależeć od dodanych przypraw i dodatków.

Wino do grillowanego kurczaka?

To danie jest popularne w ciepłe letnie dni. Świetnie nadaje się na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Stara zasada mówi, że kurczak pasuje do białego wina, ale możemy go również połączyć z czerwonym winem, takim jak australijski Shiraz lub włoskie primitivo.

Pieczony kurczak jest podobny do kurczaka z grilla, ponieważ możemy użyć czerwonego wina i podlać mięso podczas pieczenia. Wzmocni to jego smak. Jeśli zdecydujemy się użyć białego, Chardonnay, nawet w wersji leżakowanej w beczce, będzie idealne.

Wino do kurczaka w sosie śmietanowym?

Kurczak w sosie śmietanowym to doskonały wybór na rodzinny obiad lub lunch. Jeśli do sosu dodamy grzyby, warto podać do niego włoskie Nebbiolo. Chardonnay to świetny dodatek do klasycznego sosu śmietanowego.

Jakie wino podać do smażonego kurczaka?

Ten rodzaj kurczaka jest zwykle dość tłusty, więc podajemy go z pieczonymi warzywami, puree ziemniaczanym lub grillowanymi szparagami. Z jednej strony tłuszcz dobrze komponuje się z garbnikowym winem, takim jak Cabernet Sauvignon. Chardonnay i Sauvignon Blanc są dobrym wyborem do dodatków zawierających warzywa.

A co z kaczką?

Pinot Noir to idealne wino do kaczki, zwłaszcza gdy jest podawana z żurawinowym chutneyem!

Jakie wino pasuje do wołowiny?

Jeśli ani kurczak, ani kaczka nie są dostępne, co z wołowiną? Wołowinę warto podawać z czerwonym wytrawnym winem, które ma mocny smak i kolor. Najlepsze wina do wołowiny to argentyński Malbec lub włoskie Nebbiolo.

Przepis na Kurczaka Coq au Vin (kurczak w winie) jest również dołączony.

Do przygotowania kurczaka będziemy potrzebować:

  • 2 piersi z kurczaka (lub udka)
  • Włoskie warzywa (marchew, seler, por, pietruszka itp.)
  • 2 szt. białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • Świeży tymianek i rozmaryn (1 gałązka).
  • Delektować się 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Liść laurowy i ziele angielskie

Usmażyć kurczaka w całości, po umyciu i posoleniu. Pozwoli to zamknąć soki. Umyj i obierz warzywa. Można je piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut lub zrumienić na patelni. Wlej wino do garnka z grubym dnem, dodaj warzywa i przyprawy i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Jeśli sos jest rzadki, odcedź go i dodaj trochę zimnego masła i mąki pszennej. Kurczaka można podawać na wiele różnych sposobów. Latem warto użyć młodych ziemniaków, ale bagietka z czosnkiem i masłem jest również pyszna. Voila!