Co warto wiedzieć o grzanym winie?
Grzane wino jest tradycją od czasów starożytnego Rzymu. Rzymianie uwielbiali gorące napoje na bazie wina słodzone miodem. Rzymianie posiadali specjalne naczynie, które jest pierwowzorem dzisiejszych samowarów. Najprostsze grzane wina były doprawiane miodem. Bardziej wyrafinowane napoje były "ulepszane" olejkiem różanym i innymi składnikami, takimi jak trawa cytrynowa, tatarak, waleriana i szafran.
W średniowieczu grzanym winem mogli delektować się tylko nieliczni. W średniowieczu przyprawy były drogie. Pierwsze wzmianki historyczne pochodzą z Francji i Hiszpanii, gdzie napój ten nazywano "piment". Używano go do leczenia dolegliwości trawiennych i przeziębień. Były to nieco inne receptury grzanego wina, ale napoje, które znamy obecnie, są na nich oparte.
Rodzaje grzanego wina
Grzane wina występują w wielu odmianach. W Norwegii są one znane jako glogg i są wytwarzane przez dodanie miodu, goździków, cynamonu, imbiru, skórki pomarańczowej, migdałów i rodzynek do podgrzanego wina, które zostało wzmocnione wódką lub koniakiem. W Niemczech i Austrii grzane wino, znane również jako gluhwein, wytwarzane jest przez dodanie miodu, goździków i cynamonu. Włosi i Francuzi używają białego wina do produkcji grzańców. Miód zastępują sokiem pomarańczowym, a zamiast cynamonu i goździków dodają miętę i rozmarynę.
Jeśli planujesz zrobić grzane wino, wybierz wino, które nie jest wytrawne i ma wyższą zawartość alkoholu. Do tego celu nadają się wina gruzińskie i węgierskie. Do grzańca zalecane są szczepy Portugieser Pinot Noir i Dornfelder. Chardonnay lub Riesling to dobry wybór na białe wino grzane.
PRZEPIS NA GRZANE WINO
Przepis na grzane czerwone wino
SKŁADNIKI
- Butelka czerwonego wina
- przyprawy: cynamon, imbir, goździki
- Miód lub sok malinowy do smaku
- Kilka plasterków skórek cytrusów, takich jak pomarańcza i cytryna, jest aromatycznych.
Wlać wino do rondla, dodać pomarańcze, skórki cytrynowe i miód. Podgrzać (ale nie dopuścić do wrzenia!) Podawać na ciepło.
Przepis na grzane białe wino
SKŁADNIKI
- Butelka białego wina
- Przyprawy: Laska wanilii, 2 łyżki goździków
- kilka liści mięty
- Sok z dwóch pomarańczy
Na patelni uprażyć goździki i laskę wanilii. Do rondelka wlać wino i podgrzewając dodać goździki, wanilię i kilka listków mięty. Dodaj sok z dwóch pomarańczy. Jak wspomniano powyżej, nie gotuj czerwonego wina (nie chcesz, aby alkohol wyparował) i podawaj na ciepło.
Jeśli chcesz cieszyć się grzanym winem podczas mroźnych zimowych wieczorów, możesz również wybrać gotowy napój, który zawiera starannie dobrany zestaw przypraw. Hurschi Dornfelder skrywa w butelce aromaty najbardziej pożądane w "grzańcu", czyli mocne goździki i rozgrzewające nuty cynamonu. Dornfelder w dosłownym tłumaczeniu oznacza "żarzące się wino" podgrzane w temperaturze 50@C-60@C. Otuli nas przyjemnym ciepłem i będzie idealnym towarzyszem chwili relaksu. Rezerwacji można dokonać tutaj