Jak trzymać kieliszek do wina?

​​

Pytanie wydaje się trywialne, ponieważ wydaje się, że każdy wie, jak na nie odpowiedzieć. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Zacznijmy od niewłaściwego sposobu trzymania kieliszka.

Jak prawidłowo trzymać kieliszek do wina?

Najlepiej nie trzymać za czaszę kieliszka. To nie jest subtelne, kieliszek nie jest plastikowym kubkiem. Ma nóżkę, bo tak został zaprojektowany. Po drugie, trzymanie kubka za miseczkę pozostawia tłuste plamy na szkle, zwłaszcza gdy jemy bez sztućców, np. pizzę. Nie wygląda to zbyt atrakcyjnie. Nawet jeśli nie dbamy o estetykę, istnieje praktyczny powód trzymania kieliszka w ten sposób: wino smakuje gorzej. Dlaczego? Powiedzmy, że wino jest podawane w odpowiedniej temperaturze, na przykład lekkie, rześkie białe wino o temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Po kilku minutach wino nagrzeje się i straci orzeźwiający smak (którego pragniemy w gorący letni dzień). Czerwone wina najlepiej podawać w temperaturze 16-18 stopni. Jednak po kilku chwilach trzymania kieliszka, wino zacznie smakować jak kompot wiśniowy, a nie dobre wino.

Profesjonaliści trzymają kieliszek w sposób bon ton lub profesjonalny.

Powiedziałem, że wino szybko się nagrzewa z powodu przenoszenia ciepła z dłoni na szkło. Nóżka najlepszego kieliszka jest długa, aby proces ten był jak najwolniejszy. Profesjonalni degustatorzy wina trzymają kieliszek kciukiem, jednym lub dwoma palcami i nóżką. Temperatura jest zredukowana do minimum. Jest to wygodny sposób trzymania kieliszka podczas degustacji "walk-around", czyli chodzimy między stoiskami wystawców. Gdy siedzimy przy stoliku, musimy za każdym razem drugą ręką łapać za nóżkę, a następnie odstawiać kieliszek na stół. Nie jest to zbyt wygodne.

Kieliszek do wina - praktyczny uchwyt.

Łatwo jest trzymać kieliszek za nóżkę. Będzie to wygodniejsze, a kieliszek będzie wyglądał elegancko. Ułatwia to obracanie kieliszkiem i wydobywanie z niego wszystkich aromatów. Czasami konieczne jest delikatne przytrzymanie czaszy kieliszka od dołu, na przykład chwytając nóżkę między palcami wskazującym i serdecznym. Użyj tego chwytu, jeśli wino jest zbyt zimne. Zwykle ma to miejsce w przypadku picia cięższych win białych. Dobrym przykładem są burgundy, takie jak Meursault. Wino to najlepiej podawać w temperaturze około 12 stopni. Większość restauracji nie posiada dwóch oddzielnych lodówek na białe wino lub lodówki, w której przechowywane jest tylko białe wino. Tym bardziej nie należy tego oczekiwać w domu lub na przyjęciu. Jeśli wino ma 4-6 stopni, warto je podgrzać, trzymając miskę i kieliszek w dłoniach przez kilka chwil.