Klasyfikacja słowackich win

​​

Mamy tak wiele słowackich winnic w naszym kraju i tak wiele o nich mówimy. Może nadszedł czas, aby odświeżyć podstawową wiedzę ....

Klasyfikacja win słowackich jest najbardziej zbliżona do klasyfikacji win niemieckich (austriackich). W niemieckim prawie winiarskim kluczem do konkretnego oznaczenia wina jest zawartość cukru.

Słowackie wina są podzielone na trzy podstawowe kategorie: 1.Wino bez oznaczenia geograficznego (vino bez zemepisneho. Wino stołowe musi mieć minimalną zawartość cukru 13degNM. 2.Wino z chronionym oznaczeniem geograficznym, tj. wino regionalne (nazwa musi znajdować się na butelce) jest wytwarzane z winogron pochodzących z wyznaczonych obszarów winiarskich. Owoce muszą również spełniać następujące wymagania: dozwolone są tylko zarejestrowane odmiany; owoce muszą mieć minimalną zawartość cukru. 13degNM. Wydajność z hektara nie może przekraczać 20 ton. Oznaczenie wina zawiera również nazwę regionu. Wino z chronionym oznaczeniem (vino schranenym povodu) lub wino gatunkowe jest wytwarzane z winogron uprawianych w wyznaczonych regionach winiarskich. Musi również spełniać następujące wymagania: musi być wykonane wyłącznie z zarejestrowanych odmian, owoce muszą mieć poziom cukru co najmniej 16degNM, a wydajność z hektara nie może przekraczać 18 ton.

Etykiety win jakościowych mogą być oznaczone akostne Vino lub akostne Vino s privlastkom.

Oznaczenia win jakościowych przyznawane są winom wyprodukowanym z certyfikowanych odmian, których wydajność z hektara nie przekracza 13 ton/ha.

  • QmP** Kabinett - wino z pierwszego zbioru, minimalna zawartość cukru 19degNM, poziom alkoholu w winie min. 9,5%;
  • Spatlese (niem. neskory Zber) - wino z późnego zbioru. Zawartość cukru wynosi 21degNM, a poziom alkoholu min. 9,5%;
  • Vyber z Hrozna (niem. QmP Auslese) - wino produkowane z wyselekcjonowanych gron. Zawartość cukru to 23degNM, a poziom alkoholu w winie to min. 9,5%;
  • Bobulovy vyber - wino produkowane z ręcznie zbieranych winogron, z których usunięto niedojrzałe i uszkodzone jagody. Minimalny poziom cukru. Minimalny poziom alkoholu w winie: 26degNM; poziom cukru minimum: 8% 8%;
  • hrozienkovy vyber - produkowane przez ręczne zbieranie przejrzałych winogron. Poziom cukru 28degNM. Poziom alkoholu w winie wynosi min. 8%;
  • cibebovy vyber - (niem. QmP Trockenbeerenauslese) - produkowane z ręcznie zbieranych przejrzałych winogron pokrytych szlachetną pleśnią botrytis cinerea, poziom cukru min. 28degNM; alkohol w winie min. 8%;
  • Ladove vino (niem. Eiswein) produkowane jest z winogron zbieranych ręcznie, gdy temperatura spada do -7 stopni Celsjusza. Poziom cukru musi wynosić min. 27degNM; minimalny poziom alkoholu w winie wynosi 6% 6%;
  • slamove Vino (niem. Strohwein), wino słomiane wytwarzane z wyselekcjonowanych winogron suszonych przez co najmniej trzy miesiące na matach słomianych lub trzcinowych. Minimalna zawartość cukru. Wino musi mieć co najmniej 27degNM i minimalną zawartość alkoholu 6%. 6%.

Słowackie wina mogą być dalej klasyfikowane w oparciu o zawartość cukru resztkowego w produkcie końcowym.

  • Cukier resztkowy 0 - 4 g/l w produktach wytrawnych;
  • Polosuche (półsuche) - cukier resztkowy waha się od 4 do 12 g/l.
  • polosladke (półsłodkie) - cukier resztkowy 12 - 45 g/l;
  • Słodkie - zawartość cukru resztkowego powyżej 45 g/l.

*Zawartość cukru mierzona jest w stopniach degNM. 1degNM = jeden kilogram cukrów (fermentowalnych) w 100 litrach moszczu. **Qualitatswein mit Pradikat