Znajdź swoje ulubione wino wytrawne

​​

Cukier w winie wytrawnym

W winie wytrawnym ważna jest zawartość cukru resztkowego lub jego niewielka ilość. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier zawarty w winogronach jest przekształcany w alkohol. Im więcej cukru zostanie przekształcone w alkohol, tym wino będzie bardziej intensywne i mniej słodkie, a bardziej wytrawne. Wina wytrawne mogą zawierać od 0 do 10 gramów cukru w litrze wina. Poziom cukru definiujący wino wytrawne różni się w zależności od kraju. Nie jest to stała wartość. Na przykład we Francji może wynosić nawet 4 g/l.

Kwasowość w winach wytrawnych

Wybierając białe wino wytrawne, należy zwrócić uwagę na jego kwasowość. W winie wytrawnym przyjmuje się, że kwasowość wynosi co najmniej dwa gramy na litr mniej niż cukier. Kwasowość jest niezbędna, ponieważ pomaga postrzegać wino jako przyjemne, nawet jeśli zawartość cukru jest wysoka. Nie bój się wybierać win wytrawnych o wysokiej kwasowości. Rieslingi są jednymi z najbardziej kwaśnych win, dlatego też niemieckie rieslingi są tak trwałe. Mogą mieć również wysoki poziom cukru, ale często nie jest on zauważalny, ponieważ kwasowość jest tak świeża i soczysta. Innym przykładem są czerwone wina z Bordeaux. Gdy są młode, mają głęboki karmazynowy odcień. Oznacza to, że mają odpowiednią kwasowość, aby zrównoważyć mnogość fenoli, zapewniając korzystne dojrzewanie przez kilka dziesięcioleci.

Alkohol w winie wytrawnym

Przy wyborze butelki zwróćmy również uwagę na zawartość alkoholu. Lekkie wina mogą mieć poziom alkoholu do 11%. Wina o średniej mocy wahają się od 11% do 14%, wina mocne mają od 14% do 16%, a wina wzmacniające mają 15% lub więcej. Alkohol w winie powinien być zrównoważony. Jeśli będzie zbyt wyraźny, zrobi złe pierwsze wrażenie. Niska zawartość alkoholu jest zalecana dla niektórych win. Przykładem są lekkie, młode, świeże białe wina, takie jak portugalskie vinho verde. Zawartość alkoholu może być wyższa w cięższych, mocno taninowych winach o wysokiej kwasowości. W Barolo wysoka zawartość alkoholu nie jest problemem, ponieważ wino jest zrównoważone kwasowością, ekstraktami i słodyczą.

Kolor win wytrawnych

Wina białe są zwykle wytwarzane z białych odmian, więc skórki tych winogron nie są barwione. Czerwone szczepy mogą być również używane, ale ich skórki muszą być usunięte natychmiast po tłoczeniu, aby zapobiec zabarwieniu wina. Białe wina mogą mieć kolor od przezroczystego do słomkowego, z zielonymi refleksami, a nawet nasyconego bursztynu. Wino czerwone ma najbardziej intensywny kolor, a proces mieszania soku winogronowego ze skórkami trwa najdłużej. Kolor wina zależy zarówno od rodzaju winogron, jak i ich dojrzałości. Wina różowe mogą być wytwarzane z czerwonych winogron lub poprzez mieszanie czerwonych i białych winogron.

Przejrzystość to kolejny ważny czynnik, który należy wziąć pod uwagę podczas wizualnej oceny wina. Zdecydowana większość win jest przejrzysta i klarowna. Mętne mogą być oznaką wady. Kwasowość wina można ocenić na podstawie jego połysku lub jasności. Wina matowe są mniej kwasowe niż wina jasne. Możemy również określić gęstość, patrząc na kieliszek białego wytrawnego wina. Obserwuj "łzy", które spływają po ściankach kieliszka po jego przekręceniu. Wina stołowe, które są lekkie i szybko płynące, tworzą małe łzy. Bogate, ciężkie wina charakteryzują się łzami, które są długotrwałe i wyraźnie widoczne. Mają one również wyższą zawartość alkoholu i cukru.

Taniny i wina wytrawne

W czerwonym winie wytrawnym oceniamy również taniny. Taniny nadają winu cierpki i gorzki posmak w przedniej i środkowej części jamy ustnej. To właśnie taniny sprawiają, że wino dobrze się starzeje. W młodym winie są one często gorzkie i wyraźne, ale w dojrzałym winie stają się jedwabiste i łagodne. Taniny w winie albo się kocha, albo nienawidzi. Ważne jest, aby wiedzieć, które odmiany są bogate w taniny, a które są łagodniejsze. Barbera, Bonarda Cabernet Franc, Cinsault Valpolicella Grenache Lambrusco Pinot Noir Merlot to przykłady win o niższym poziomie tanin. Nebbiolo Cabernet Sauvignon, Syrah Monastrell Sangiovese Montepulciano Malbec to wina wytrawne o wysokiej zawartości garbników, które tworzą wina o bardzo dobrej strukturze. Wina o wysokiej zawartości tanin należy wybierać do czerwonych mięs, takich jak steki, dania z grilla i dziczyzna.

Wino wytrawne dojrzewające bez beczki i w beczce

Wina wytrawne dzielimy również na te, które zostały wyprodukowane w beczkach i te, które nie były w nich leżakowane. Czerwone wina wytrawne produkowane bez użycia beczek mają lżejszą strukturę z łagodnymi taninami i kwasowością. Są owocowe, wyraziste i mają lekką strukturę. Wina białe są lekkie i owocowe. Podczas leżakowania w beczkach wino nabiera dębowych aromatów. Najbardziej intensywne aromaty to wanilia, drzewo cedrowe, tytoń, kokos, cynamon i brązowy cukier. Wyczuwalny jest również aromat palonej kawy, tostów i dymu z ogniska. W beczkach garbniki miękną, a do wina wprowadzane są garbniki drewna dębowego. W rezultacie wino jest bardziej miękkie, okrągłe i mniej gorzkie.

Zwróć uwagę na odmianę

Wybierając czerwone wino, warto zwrócić uwagę na jego odmianę. Dowiesz się więcej o każdym szczepie i jego unikalnych aromatach i smakach. Podczas degustacji szybko odkrywamy naszych faworytów i sięgamy po kolejną butelkę. Zachęcamy do kontynuowania degustacji i porównywania. Polecam nalać niewielką ilość do każdego z 3 kieliszków do białego wina. 3 najpopularniejsze białe odmiany to chardonnay riesling sauvignon blanc. Porównaj ich aromat, wygląd i smak. Następnie 3 wina czerwone, cabernet sauvignon merlot syrah. Następnie można porównać te same odmiany w cieplejszym i chłodniejszym klimacie. Można też porównać te same odmiany dojrzewające w beczkach i bez beczek w procesie produkcji.

Style win wytrawnych: Lekkie vs. dobrze zbudowane.

  • Albarino, gruner-veltliner pinot grigio sauvignon blanc soave i vermentino to białe wina wytrawne o lekkiej strukturze.
  • Czerwone wino wytrawne o lekkiej strukturze to:
  • Aromatyczne białe wina to chenin blanc i muscat.
  • Chardonnay, Semillon i Viognier to białe wina, które są dobrze zbudowane.
  • Czerwone wina wytrawne o lekkiej strukturze: gamay i pinot noir.
  • Wina czerwone o średniej budowie: zinfandel, cabernet, grenache (negroamaro), valpolicella.
  • Następujące wina to dobrze zbudowane czerwone wytrawne: cabernet sauvignon (kupaż bordoski), malbec (Cabernet Sauvignon), nero d'avola (Nero d'avola), petit verdot (Pinotage), syrah (Tempranillo), touriga nacional