Jak wybrać wina chilijskie?
Dowiedz się, co sprawia, że chilijskie wina najwyższej jakości i dojrzałości, wytwarzane z najpopularniejszych odmian czerwonych i białych, są tak niezawodne. Dowiedz się, w jakich regionach wybierać konkretne odmiany, aby odkryć pełen potencjał chilijskich win. Będziemy odkrywać chilijskie wina razem z Tobą!
Chile to bezpieczna przystań win
Chilijskie wino jest ratunkiem dla Europy, ponieważ filoksera nie dotarła do tego kraju. Międzynarodowe nasadzenia są tu bezpieczne, ponieważ filoksera nigdy tam nie dotarła. Pod względem geograficznym Chile jest niemal całkowicie odizolowane. Od wschodu otaczają je Andy, od zachodu Ocean Spokojny, od północy pustynia Atacama, a od południa pustkowia Antarktydy. Chile ma klimat śródziemnomorski z dużą ilością słońca, suchą i czystą atmosferą oraz dużą ilością słońca. Klimat w centrum Chile, gdzie produkowane są chilijskie wina, jest moderowany przez Andy i Pacyfik. Wahania temperatury w dzień i w nocy są wysokie, co znajduje odzwierciedlenie w niuansach występujących w chilijskich owocach wina. Choroby i pleśnie, które są typowe dla winogron, są znacznie mniej powszechne w Europie niż w innych uprawach. Wszystko to sprawia, że chilijskie wino odniosło ogromny sukces w świecie wina.
Chilijskie wino produkowane jest z północy na południe. Francuscy producenci mocno zainwestowali w chilijskie wina, czyniąc z nich swój drugi dom. Chilijskie wino produkowane jest z odmian chardonnay i viognier. Tak zwany Bordeaux Blend i historyczne odmiany pais & carigan są również bardzo popularnymi rodzajami chilijskiego wina.
Najważniejsze obszary produkcji wina w Chile
Dolina Centralna, z jej podregionami: Valle de Maipo (Dolina Maipo), Colchagua (Rapel), Curcio i Maule (Maule), jest najważniejszym regionem w Chile. Valle del Maipo ma najwyższe temperatury. Colchagua ma najwyższą koncentrację merlot w Chile. Tutaj znajdziesz idealny teren do uprawy tej odmiany. Jeśli lubisz winogrona merlot, wybierz chilijskie wino wyprodukowane w regionie Colchagua! Malue znajduje się w najbardziej wysuniętej na południe części Valle Central. Otrzymuje najwięcej opadów ze wszystkich regionów kraju. Winnice są często obsadzane historyczną odmianą chilijskiego wina: pais. Cabernet sauvignon i carmenere to najpopularniejsze odmiany w tym regionie. Obszar del Sure, z podregionami Itata Bio Bio i Malleco, nie jest tak dobrze chroniony przez Kordylierę Nadbrzeżną. Obszar ten ma wilgotny i chłodniejszy klimat, w którym dobrze rozwijają się rieslingi i gewurztraminer. Popularne są również chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc i chardonnay.
Chilijskie wino cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon to najpopularniejsza odmiana winogron w Chile. Chilijskie wino cabernet-sauvignon ma jaśniejszy kolor i mniej tanin. Wyróżnia się soczystymi smakami czarnej wiśni i śliwki. Wędzona papryka, mięta i grafit są również obecne w niektórych butelkach. Central Valley produkuje jedne z najlepszych cabernetów. Wybierając chilijskie Cabernet Sauvignon, należy zwrócić uwagę na oznaczenie na etykiecie: Valle Central. Ta rozległa dolina obejmuje podregiony Colchagua, Maule Valley, Maipo i inne. Dolina Maipo znana jest z odważniejszych stylów Cabernet. Ciemniejsze nuty kakao i jeżyn są tym, co odróżnia chilijskie wina cabernet od innych regionów. Jeśli szukasz bardziej wyrafinowanego wina cabernet w stylu Bordeaux, spróbuj wina z dolin Colchagua lub Rapel. Będą one bogate w nuty ciemnych owoców i będą miały wyraźną mineralność.
Chile - wino chardonnay
Chardonnay to najpopularniejsze białe wino z Chile. Chilijskie chardonnay ma smak owoców tropikalnych, który można znaleźć również w kalifornijskich chardonnay. Chilijskie wybrzeże Pacyfiku i chłodna oceaniczna bryza nadają temu winu dodatkową dawkę kwasowości. Spodziewaj się nut mineralnych, takich jak cytryna, ananas, beza i prażona brzoskwinia, a także długiego, kremowego finiszu. Chardonnay jest dostępne w regionach Maipo i Aconcagua. Jeśli zależy Ci na wyższej jakości chilijskiego chardonnay, wybierz butelkę wina z doliny Aconcagua. Istnieje kilka podapelacji, takich jak Dolina Casablanca lub Dolina San Antonio. Na północy dolina Limari produkuje jedne z najlepszych chilijskich win. A na południu, w dolinie Malleco powstaje eleganckie chilijskie Chardonnay z subtelnymi nutami minerałów i karamboli.
Wino chilijskie - sauvignon blanc
Chilijskie sauvignon blanc charakteryzuje się mineralnością i pikantnością. Nawet najlepsze chilijskie wino Sauvignon Blanc jest przystępne cenowo. Wina mają aromat cytrusów, limonki, grejpfruta i białej brzoskwini, z pikantnym, kamienistym, długim finiszem. Często przypominają dojrzały styl białego wina z Bordeaux. Aconcagua jest domem dla doskonałej jakości sauvignon blanche, podobnie jak Dolina Casablanca i Dolina Leyda. Valle de Casablanca jest niemal synonimem chilijskiego wina. Wina są aromatyczne i orzeźwiające, ze szczególnym uwzględnieniem sauvignon blanche. Chardonnay jest nadal najpopularniejszą odmianą, ale dominuje w uprawie. Dolina Colchagua na północy i dolina Elqui na południu są również interesującymi miejscami do znalezienia sauvignon blanc.
Wino bordeaux blend w Chile
Powszechne jest łączenie cabernet sauvignon z winogronami carmenere, petit verdot i malbec w celu stworzenia klasycznej mieszanki wina Bordeaux. Ten rodzaj mieszanki produkuje najlepsze wina w Chile, o smakach takich jak śliwka, suszona malina lub jeżyna, z pikantnymi akcentami, takimi jak oliwka i pieprz. W Central Valley, Maipo Valley i Rapel Valleys można znaleźć wyjątkowe mieszanki typu Bordeaux.
Chilijskie wino carmenere
Kiedy przywieziono sadzonki carmenere z Chile, uważano je za odmiany merlot. Odmiany te mają podobne cechy, w tym aromaty śliwek i czarnych wiśni, a także łagodne taniny. Chilijskie carmenere różni się od Merlot pikantnymi smakami, takimi jak czarny pieprz, kakao i papryka. Ten błąd uchronił odmianę carmenere przed wyginięciem. Dolina Centralna produkuje większość chilijskiego carmenere. Wino wysokiej jakości można rozpoznać po tym, że na etykiecie oprócz nazwy podane jest miejsce pochodzenia. Rapel, Cachapoal lub Colchagua Valley.
Chilijskie wino syrah
Chilijskie wina produkowane ze szczepu syrah są bardzo ważne w światowym winiarstwie Chile, mimo że istnieją dopiero od niedawna. Syrah jest bardziej eleganckim winem, dzięki chłodnemu klimatowi. Jest również bogatsze w pikantne nuty oraz czerwone i ciemne śliwki. Chilijskie syrah jest mocniejsze i ma duży potencjał starzenia. Jeśli szukasz najlepszych win syrah w Chile, poszukaj tych z Rapel Valley. Dolina jest zdominowana głównie przez chardonnay, ale syrah jest arcydziełem.
Wino z Chile - odmiany historyczne
Oprócz odmian międzynarodowych warto również wspomnieć o historycznych odmianach wina w Chile: pais i carigan. Pais to starożytna południowoamerykańska odmiana, która dominuje w regionie od wieków. Jej początki sięgają prawdopodobnie Hiszpanii. Carigan to kolejna bardzo stara odmiana. Inicjatywa VIGNO w Central Valley powstała w celu zachowania i promocji szczepu carigan. Wina wytwarzane z tej odmiany charakteryzują się nutami malin, smażonej śliwki i kwaśnej wiśni. Jeśli chcesz znaleźć wino, które jest doskonałym przykładem szczepu carigan, poszukaj etykiety VIGNO.