Jaki jest najlepszy sposób picia Prosecco?

​​

Odpowiedzieliśmy na najczęściej zadawane pytania dotyczące prosecco. Dowiesz się od nas, jak pić prosecco i z czym. Podpowiadamy także, z czym najlepiej je łączyć i kiedy podawać butelkę wina musującego.

Jak otworzyć Prosecco?

Można się spodziewać głośnego huku, wystrzeliwujących korków i bąbelków wydobywających się z butelki prosecco. Być może zaskoczymy Cię, ujawniając, że procedura otwierania win musujących jest nieco inna. Pokażemy ci, jak to zrobić: Najpierw usuwamy sreberko z szyjki i wieczka. Następnie przechylamy butelkę pod kątem 45 stopni. Przytrzymując dno butelki kciukiem, obracamy butelkę bez obracania korka. Powinniśmy być w stanie otworzyć butelkę z sykiem, ale bez rozlewania czegokolwiek.

Jak pić Prosecco?

Prosecco najlepiej podawać schłodzone w temperaturze 6-8 stopni. Jego lekki i orzeźwiający charakter sprawia, że jest to wino, którym każdy może się delektować. Sposób podania zależy wyłącznie od preferencji. Jest świetnym orzeźwieniem na upalne dni. Pite w samotności uwydatni swoje walory smakowe.

Z czym można pić prosecco?

Prosecco najlepiej smakuje w wysokich, wąskich kieliszkach z rozszerzającą się ku górze czaszą. Jest to specjalnie zaprojektowany kieliszek do wina musującego. Taki kształt pozwala na podziwianie wina i swobodne uwalnianie bąbelków, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu natlenienia. Aromaty koncentrują się w górnej części kieliszka, co ułatwia identyfikację smaku i zapachu naszego prosecco. Kieliszek powinien być napełniony do samego końca.

Kiedy pić Prosecco?

Włoskie wino musujące jest popularnym wyborem na imprezy noworoczne, ale można się nim delektować także podczas każdego innego ważnego wydarzenia. Po dobrą butelkę prosecco można śmiało sięgnąć w cieplejsze dni. Kiedy bąbelki i cytrusowe zapachy orzeźwią nasze podniebienie.

Jak smakuje Prosecco?

Prosecco ma delikatny, owocowy smak. Możemy wyczuć aromaty gruszek i jabłek, cytrusów, a czasem nawet akcenty kwiatowe. Wino extra-brut ma najwyższą kwasowość i jest pełne aromatów cytrusów i niedojrzałych owoców. Wina Brut mają różnorodne nuty, w tym skórkę chleba, warzywa, a nawet nutę dojrzałych owoców. Najpopularniejsze wina to Extra-dry, które mieszczą się pomiędzy półwytrawnymi i półsłodkimi. Mają owocowy zapach z nutami gruszki, jabłka i lekkim cytrusowym posmakiem. Wina wytrawne są najsłodsze i często mają nuty kwiatowe.

Co najlepiej pasuje do Prosecco?

Extra-brut jest idealny do sałatek i warzyw. Ze względu na wyższy poziom kwasowości, wina Brut doskonale komponują się z ostrygami, owocami morza i białymi rybami. Scudo Verde Prosecco to świetna opcja. Brill to słodsze Extra Dry. Prosecco (również w butelce typu bakery), uzupełni smak włoskich szynek, takich jak prosciutto i salami oraz będzie doskonałym uzupełnieniem truskawek i owoców. Prosecco Dry świetnie komponuje się z deserami i delikatnymi potrawami. Jest również doskonałym aperitifem.

Jak przygotować Prosecco?

Prosecco to wszechstronny napój, który może być stosowany w wielu drinkach. Aperol Spirtz jest jednym z najpopularniejszych drinków. Przepis na niego można znaleźć tutaj. Bellini to popularny koktajl przygotowywany z prosecco, świeżego soku owocowego i lodu. Puccini to kolejny drink, który polecamy, ponieważ zawsze ma słodki aromat mandarynki. Wszystkie z nich pachną i smakują nierealnie. Mucha, z Treviso DOC, to doskonałe Prosecco, które może być używane do koktajli takich jak Spritz.