Jakie kieliszki są potrzebne do jakiego wina?

​​

Wyzwanie związane z wyborem kieliszków do wina jest znane od wielu lat. Niestety, mniej jest informacji na temat rozwiązań. Szkoda, ponieważ dość łatwo jest poruszać się po świecie różnych kieliszków, gdy wiesz, dlaczego wybierasz określony kształt.

Podstawy wyboru kieliszków

Kieliszek do wina powinien być wykonany z cienkiego szkła o jednakowej grubości. Pomoże to lepiej ocenić kolor. Kryształowe kieliszki z frędzlami były popularne w przeszłości - używano ich do czerwonego wina. Obecnie są one dopuszczalne, ale nie zalecane. Nawet najlepsze wina, nie mówiąc już o tych ze średniej półki, mają piękne kolory, które trudno dostrzec, gdy światło odbija się od szlifów.

Nie jest zaskakujące, że wszystkie kieliszki do wina mają nóżkę. Bardziej spostrzegawcze osoby zauważą jednak, że wiele kieliszków do białego wina jest dłuższych. Ma to na celu zapobieganie nagrzewaniu się wina w dłoni. Czerwone wino lepiej znosi ciepło, podczas gdy białe wino jest zwykle podawane schłodzone. Bądźmy szczerzy - to tylko drobna kwestia. Więcej uwagi należy poświęcić misce.

Dobre kieliszki są często na bardzo smukłej nóżce. Ma to też ograniczyć oddawanie ciepła. Ważniejsze jest jednak, aby szkło dobrze wyglądało. Szkło jest dobrym izolatorem i nie powinno się go trzymać zbyt długo.

Wybierz idealne kieliszki do wina. To proste!

Kieliszki do czerwonego wina są najszersze, gdy mają 1/3 wysokości kieliszka, podczas gdy kieliszki do białego wina mają około połowy wysokości. Kieliszki do win złożonych będą nieco niższe. Na tych poziomach umieszcza się trunek. Duża powierzchnia pozwala na odparowanie i lepsze doznania od nosa do ust.

Otwór kieliszka do białego wina jest mniejszy niż w przypadku wina czerwonego. Chodzi o to, aby uwalniany aromat, który jest bardziej subtelny w białych alkoholach, był silniej skoncentrowany. Jak widać, nie chodzi tylko o to, że ktoś usiadł, narysował inny kształt kieliszka i arbitralnie przypisał go do trunków - stoją za tym konkretne argumenty.

Czym różnią się kieliszki do bardziej i mniej złożonych win?

Powyższe zasady są podstawowe i można na nich polegać, ale warto wiedzieć, że stają się one bardziej zniuansowane, jeśli podzielimy wina na te o większej i mniejszej złożoności. Te pierwsze mają delikatniejsze aromaty. Są one albo obecne w niższych stężeniach, albo są mniej lotne. W związku z tym, aby umożliwić im wzrost, potrzebna jest większa powierzchnia do odparowania.

Podstawowy kieliszek do czerwonego wina, który jest już dość szeroki, został przekształcony w "bubbler", który często jest zauważalnie szerszy niż jego podstawa. W przypadku złożonych win czerwonych dolna część czaszy ma zazwyczaj kształt stożka. Podstawowy wariant jest jednak delikatnie zaokrąglony. Tutaj ważna uwaga: najszersza część czaszy w kieliszkach do białego wina złożonego znajduje się zwykle poniżej połowy wysokości. Dlatego podczas napełniania kieliszka najlepiej jest zmniejszyć jego wysokość.

Jakie kieliszki nadają się do różowego wina?

Różowe wino może być podawane w kieliszkach różnego rodzaju, w zależności od jego koloru. Jednak ci, którzy lubią ten rodzaj trunku, będą chcieli zakupić kieliszki specjalnie zaprojektowane do różowych win. Kieliszki te są dość nietypowe, ponieważ prawie kulisty kształt czaszy przed otwarciem zmienia się w kształt cylindryczny.

Wina różowe są nieco bardziej skomplikowane, ponieważ różnica między winem białym a różowym jest mniejsza niż między czerwonym a różowym. Użycie nieodpowiedniego kieliszka nie wpłynie tak bardzo na doznania. Jeśli jednak chcesz, aby było to eleganckie, warto przestrzegać zasad.

Jaki rodzaj kieliszków nadaje się do wina musującego?

Wina musujące powinny być podawane w wysokich, delikatnie zwężających się czaszach. Szerokość czaszy jest prawie taka sama na całej wysokości, z niewielkim wzrostem szerokości przy znaku 1/3. W tym przypadku nie chodzi o rozwijanie bukietu, ale raczej o efektowny wygląd. Wina musujące w niskich kieliszkach po prostu się nie sprawdzają.

Jak ważny jest wybór odpowiedniego kieliszka do wina?

Czy potrafisz odróżnić wino nalane do złego kieliszka od dobrego? Dla większości ludzi będzie to trudne, ale wyszkolony nos i usta mogą wykryć różnicę. W przypadku profesjonalnych degustacji każda niewielka zmiana jest ważna. Jednak dla tych, którzy chcą cieszyć się winem z przyjaciółmi, atmosfera jest znacznie ważniejsza niż kształt. Ważne jest, aby podawać wino w odpowiednim kieliszku, ponieważ może to wpłynąć na smak wina. Nie powinno to jednak być tak ekstremalne, że wino przestanie smakować, jeśli zostanie podane w niewłaściwym kieliszku.

Cena kieliszków do wina drastycznie spadła w ostatnich latach. Nie jest konieczne kupowanie sześciu różnych rodzajów, ale marnotrawstwem byłoby nie mieć kilku. Różnice między białym i czerwonym winem są znaczące, więc wystarczy mieć kieliszki do obu rodzajów. Ten model jest również bardzo praktyczny, jeśli nie serwujesz często win musujących.

Kieliszek nie jest ważniejszy niż delektowanie się winem i wspólnie spędzony czas. Gdy tylko jest to możliwe, warto jednak zadbać o to, by szlachetny trunek podawany był w odpowiednim kieliszku. Z odpowiednimi kieliszkami jest to bardzo proste.