Amarone jest symbolem północnych Włoch

​​

Pochodzenie i odmiany

Zacznij od znalezienia apelacji w świecie wina. Veneto to region w północnych Włoszech, który jest również znany z wina Prosecco. Amarone występuje tylko w Valpolicella, gdzie uprawiane są winogrona na to wino, Corvina Corvinone Rondinella i Molinara. Corvina jest kluczową odmianą winogron, która stanowi ponad połowę mieszanki, a w najlepszych butelkach może osiągnąć blisko 90%. Nadają one winu aromaty takie jak cynamon i wiśnie.

Amarone: Smak i charakterystyka

Potężne, bogate ciało Amarone skrywa aromaty wiśni, fig i śliwek z odrobiną czekolady, cynamonu lub pieprzu. Podniebienie może doświadczyć wina o dobrze zbudowanej kwasowości, która równoważy słodycz pochodzącą z produkcji Amarone. Wrócimy do tego za chwilę.

W miarę starzenia się wina zauważymy więcej nut kandyzowanych owoców, palonego cukru i dojrzałych, dojrzałych owoców. Amarone to wino, które może się dobrze starzeć ze względu na wysoką kwasowość i taniny.

Appassimento jest kluczem do Amarone

Unikalny charakter Amarone wynika z procesu zwanego Appassimento. Unikalny proces rozpoczyna się natychmiast po zebraniu owoców. Winogrona są najpierw suszone, aby usunąć około 40% wody. Proces ten może trwać nawet 120 dni. Po wyciśnięciu soku następuje powolna fermentacja, trwająca jeszcze około 40-50 dni.

Winiarze dzielą się na dwie szkoły: tradycyjną i nowoczesną. W pierwszej z nich winogrona pozostawiane są do naturalnego wyschnięcia i dojrzewają w neutralnych beczkach. Wina te mają ogromną kwasowość, moc czerwonych owoców i nutę cynamonu. Mogą dojrzewać do 40 lat.

Nowoczesna metoda polega natomiast na wykorzystaniu specjalnych pomieszczeń o kontrolowanym przepływie powietrza i wilgotności do suszenia winogron. Wino jest następnie przelewane do nowych dębowych beczek, które mają większy wpływ na jego smak - dodają struktury, beczkowej słodyczy oraz akcentów wanilii i melasy.

Vino Amarone della Valpolicella Classico

Na etykietach Amarone można zobaczyć oznaczenie "Classico". Oznacza to, że wino to wytwarzane jest z owoców uprawianych na oryginalnych działkach, które zostały włączone do apelacji przed jej rozszerzeniem.

Amarone Riserva

Dojrzewanie Amarone Riserva może trwać do czterech lat dłużej w porównaniu do jego podstawowego odpowiednika. Riserva Amarone ma większy potencjał starzenia i często jest bardziej dojrzałe niż podstawowe Amarone, które dojrzewają przez dwa lata. Wynika to z faktu, że wino miało więcej czasu na "ułożenie się" pod dębem.

Ripasso to młodszy brat Amarone

Amarone to potężny produkt, ale ma też swoją cenę. Alternatywy na co dzień nie trzeba szukać daleko. Valpolicella Ripasso, wino konsensusu, powstaje ze skórek i łodyg, które pozostają po produkcji Amarone. Są one dodawane do wina używanego do produkcji klasycznej Valpolicelli. Rezultatem jest pełniejsze, bardziej mięsiste i intensywne wino z nutami suszonych owoców, a także nutą charakteru Amarone.

Recioto

A gdyby tak zatrzymać fermentację w połowie procesu produkcji Amarone? Recioto to słodki deser wytwarzany tak samo jak Amarone, ale z cukrami przekształconymi w alkohol. Rezultatem jest wino pełne smaku dzięki rodzynkom, suszonym owocom, figom i przyprawom. Doskonale komponuje się z deserami, ciastami i czekoladkami o wysokiej zawartości kakao.