Valpolicella. Czy jest to Valpantena, Valpolicella Superiore czy Classico?

​​

Wszyscy możemy skorzystać z kilku konkretnych faktów i liczb, tak jak zostaliśmy porwani przez falę zainteresowania Valpolicellą, kiedy spróbowaliśmy butelki wina z winnicy Zyme. Należą do nich dane, definicje i terminologia. Nazwy Valpolicella, Valpolicella Superiore, Valpolicella Classico, a do tego Amarone della Valpolicella, Recioto della Valpolicella czy Valpolicella Ripasso mogą przyprawić o niemały zawrót głowy.

Valpolicella Ripasso i Ripasso della Valpolicella, a także Amarone della Valpolicella - najbardziej prestiżowe, słynne czerwone wino w Veneto - to osobne apelacje dla win czerwonych. Zostawmy na boku te trzy ostatnie i skupmy się na Valpolicella DOC. Etykiety wielu win zawierają określenia Superiore lub Classico, a nawet Valpantena. Dezorientuje to wielu odwiedzających sklepy.

Wino z Valpolicella jest zawsze produkowane w Veneto lub Veneto of the Veneto. Produkowane jest w prowincji Werona, w gminach:

Cazzano Tramigna, Cerro Veronese, Colognola ai Colli, Dolce, Fumane, Grezzana, Illasi, Lavagno, Marano, Mezzane Montecchia Crosara, Negrar, Pescantina, St. Ambrogio, Martino Buon Albergo, S. Mauro di Saline, S. Pietro in Cariano, Tregnago i Verona.

Ale:

  • Wino Valpolicella Valpantena jest produkowane tylko na mniejszym obszarze, zona Valpentena, który znajduje się centralnie na północ od Werony w częściach Grezzana i Werony.
  • Valpolicella Classico może być również produkowana w określonym regionie, który obejmuje niektóre z wyżej wymienionych gmin: Fumane Marano Negrar St. Ambrogio in Cariano.

Wnioski: Valpolicella jest produkowana w wielu gminach Werony, ale Valpolicella Classico lub Valpantena może być wytwarzana tylko z owoców uprawianych w kilku wybranych lokalizacjach.

We wszystkich rodzajach Valpolicelli używane są te same odmiany winogron: corvina (45-95%), corvinone (50%) i rondinella (5 do 30%). 50%) i rondinella (od 5 do 30%). Inne odmiany są dozwolone do 15%.

Jakie jest znaczenie słowa Superiore?

Wydajność z hektara wynosi 12 t/ha. To samo dotyczy Valpolicella Superiore. Zawartość alkoholu robi różnicę: Valpolicella Superiore musi mieć co najmniej 11% alkoholu. Główną różnicą jest starzenie. Valpolicella Superiore może być sprzedawana tylko rok po dacie zbiorów, co oznacza, że dojrzewała co najmniej rok.

Wnioski: Valpolicella różni się od Valpolicella classico czy Valpantena w zasadniczy sposób swoim pochodzeniem. Tylko kilka lokalizacji może sobie pozwolić na umieszczenie Classico na swoich etykietach. Z kolei Superiore to termin opisujący procesy uprawy, produkcji i starzenia wina.