Niech się perli! Vinho verde: kilka słów.
Dziwię się, że do tej pory nie wspomniałem nic o winie, które jest niezastąpione o tej porze roku. Można je pić z jedzeniem lub bez, w nocy i w ciągu dnia. Vinho verde, czyli zielone wino, jest absolutnie najlepsze. Kiedy słońce nie jest dla nas łaskawe, Vinho verde (tak zwane zielone wino) jest absolutnym nr. Trudno jest pić ciężkie alkohole i czerwone wina w tym czasie. Ci, którzy nie lubią piwa, mają jeszcze jedną opcję na letnią imprezę na świeżym powietrzu. Jest to portugalska specjalność. (Należy pamiętać, że Portugalia jest znacząca). Vinho Verde to zarówno apelacja, jak i rodzaj wina produkowanego w tej apelacji, na północy Portugalii, w regionie Minho. Nie jest to najbardziej znana portugalska specjalność. Port jest oczywiście najbardziej znany, ale nie z powodu upalnej pogody, której teraz doświadczamy. Vinho verde nie jest winem szlachetnym. Jest przeznaczone do natychmiastowego wypicia i traci na wartości z wiekiem (z wyjątkiem najbardziej szlachetnych zielonych win, takich jak alvarinho). Vinho verde to orzeźwiające, świeże, cytrusowe wino, którym można delektować się latem. Ma niższą zawartość alkoholu niż większość białych win i jest doskonałym letnim napojem.
Bąbelki w zielonym winie są wynikiem drugiej fermentacji (malolaktycznej). Odmiany używane do produkcji zielonych win zawierają więcej kwasów jabłkowych, które rozkładają się na dwutlenek węgla (i kwas mlekowy) (ten ostatni związek łagodzi wino i czyni je świeższym). Dwutlenek węgla jest odczuwany jako lekkie szczypanie na języku. Wina te są rześkie, lekko szczypiące i elegancko perliste. Po prostu idealne na lato.
Casal Garcia, znana na całym świecie marka tego typu win, dostępna jest w butelce z niebieskiego szkła z niebieską etykietą z koronkowym wzorem, który daje wrażenie świeżości. Aveleda stworzyła to wino, które jest wytwarzane z winogron trajadura, arinto i azalii - wszystkich kluczowych winogron w regionie. Ma 9% poziom alkoholu i jest pyszne. Jest to wszechstronne wino, które spodoba się zarówno miłośnikom mocnych cabernetów, jak i tym, którzy lubią świeżość i smak rieslingów. Wino jest lekko mineralne i perliste z cytrusowymi aromatami. Ma jasnosłomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Kwasowość jest zrównoważona. Jak każde vinho verde, powinno być schłodzone i pite z uśmiechem. Niech się perli!