Jakim rodzajem wina jest Chardonnay? Charakterystyka, pochodzenie, smak

​​

Chardonnay to popularne białe wino. Chardonnay to kosmopolityczna odmiana winorośli, która jest wykorzystywana w przemysłowej produkcji wina. Chardonnay ma jednak ogromny potencjał winifikacyjny. Może być nawet wizytówką niektórych regionów winiarskich na całym świecie.

Historia Chardonnay

Dokumenty z drugiej połowy XVII (a niektórzy twierdzą, że z XII) wieku po raz pierwszy wspominają o odmianie winogron Chardonnay. Jednak współczesne badania wykazały, że oleisty szczep Chardonnay jest naturalną krzyżówką Pinot gris i Gouais blanche. Ten ostatni szczep nie jest już prawie uprawiany. Chardonnay to winogrono, które po raz pierwszy uprawiano we francuskim regionie Chablis w Burgundii. Obecnie jednak uprawia się je na całym świecie. Rozprzestrzeniły się, ponieważ tolerują chłodniejszy klimat, w przeciwieństwie do innych odmian, takich jak Sauvignon blanc i Pinot noir.

Gdzie uprawia się Chardonnay?

Francja

Chardonnay uprawia się w Burgundii, ale także w okolicach miasta Chablis. Winogrona są również zbierane w Szampanii, gdzie są mieszane w szampany lub wykorzystywane do tworzenia jednoodmianowych win musujących. Tutaj zazwyczaj powstają świeże, orzeźwiające wina o bukiecie przypominającym zielone jabłko lub kwaśne owoce pomarańczy. Niektóre winiarnie tworzą wino Chardonnay, które jest mineralne z nutą owoców tropikalnych. W niektórych regionach Francji owoce poddawane są fermentacji malolaktycznej, która łagodzi ich smak.

Kalifornia

Chardonnay to jedna z wielu białych odmian, które tolerują niskie temperatury. Pasuje również do klimatu Kalifornii. Smak wina jest inny, ponieważ owoce mogą dłużej dojrzewać. Również proces produkcji i fermentacja malolaktyczna są nieco inne. Białe wino nabiera ciemniejszego odcienia i rozwija wyraźny dojrzały aromat ze względu na garbniki, które są ważnym składnikiem przenikającym drewno.

Australia i Nowa Zelandia

Chardonnay tradycyjnie jest winogronem, które jest w stanie wytrzymać trudne warunki klimatyczne. Dlatego winnice w Nowej Zelandii i Australii Południowej są często obsadzane tym szczepem. Klimat nie jest surowy, ale cechy winogron wpływają na smak - wina są mniej mineralne, bardziej owocowe i mają bardziej kremową konsystencję.

Inne regiony

Chardonnay jest szeroko stosowaną odmianą międzynarodową. W krajach Europy Środkowej jest dość popularny. Na przykład w Austrii jest wykorzystywany do produkcji wspaniałych win z pojedynczych winnic i win kupażowanych. Duża ilość Chardonnay pochodzi również z Włoch. Chile i Argentyna są również domem dla wielu winnic.

Wino Chardonnay ma charakterystyczny smak

Dobrze przetworzone winogrona Chardonnay mogą produkować bogate, piękne wina.

  • Bourgogne Chardonnay Victor Berard AOP - przyjemne, cytrusowe i kwiatowe wino, które dojrzewa w beczkach przez 8 miesięcy, nabierając charakterystycznego koloru i złotego odcienia. Wyczuwalny smak prażonych migdałów.
  • Castillo de Aresan Chardonnay to owocowe, wytrawne wino z Hiszpanii. Jest to Chardonnay z drzewną nutą, która nadaje mu niepowtarzalnego uroku.
  • Incantare Chardonnay to delikatne mołdawskie wino półwytrawne. Nie jest starzone, dzięki czemu zachowuje przyjemny, orzeźwiający i lekki charakter świeżego Chardonnay.

Wino Chardonnay: interesujące fakty

  • Chardonnay może być najbardziej wszechstronną odmianą: w regionie Mersault trunki są fermentowane głównie przez fermentację malolaktyczną. Poza tym obszarem dojrzewają w beczkach typu battonage lub w innych beczkach. Jednak niektóre winnice pozwalają winogronom fermentować niemal spontanicznie, w wyniku czego za każdym razem powstaje nowe wino.
  • Obecnie kalifornijskie winnice są obsadzone Chardonnay na większym obszarze niż winnice francuskie.
  • Chardonnay dobrze łączy się z Pinot meunier, tworząc wina musujące.

Do jakich potraw można dodawać Chardonnay?

Wino Chardonnay podaje się z owocami morza. Dobrze komponuje się także z rybami, zwłaszcza lekkimi i białymi. W przypadku owoców morza najlepiej sprawdzają się wina musujące lub klasyczne, rześkie Chardonnay, natomiast do drobiu podaje się wino bezalkoholowe.

Cena wina Chardonnay

Chardonnay to jedno z najbardziej przystępnych cenowo win. Wina wysokiej jakości z północnych Włoch czy Mołdawii można kupić w naszym kraju za mniej niż 30 złotych. Starzenie i dojrzewanie winogron będzie droższe, ale nadal można dostać bardzo dobre wina za 50-80 zł za butelkę.