Wino Choya - cena, pochodzenie, charakterystyka, smak

​​

Choya, wyjątkowe wino z Japonii, to świetny sposób na poznanie Kraju Kwitnącej Wiśni. Najpopularniejszy produkt marki wytwarzany jest z zielonych śliwek Ume o wyraźnym słodko-kwaśnym smaku. Daje to słodkie wino o złotym kolorze.

Czym jest wino Choya?

Wino śliwkowe to znak rozpoznawczy marki. Wytwarzane jest z japońskich owoców Ume, czyli moreli, które często mylnie nazywane są zielonymi śliwkami. Są one bogate w witaminę C i minerały, a także kwasy owocowe. Rezultatem jest produkt o gładkiej konsystencji, fascynującym aromacie i orzeźwiającym smaku. Innym produktem tej marki jest wino ryżowe o słodkim smaku.

Historia wina Choya

Marka została założona w 1914 roku. Pierwsze lata spędzono na doskonaleniu uprawy winorośli. W 1924 roku rozpoczęto produkcję wina i brandy. W 1959 roku Choya zaczęła produkować swoje flagowe produkty wykorzystując ume "śliwka". Wino śliwkowe to nazwa najczęściej spożywanego trunku. Bazą likierów jest zazwyczaj wino. Japończycy przypisują winu właściwości lecznicze. Wierzą, że oczyszcza organizm, łagodzi zmęczenie i pomaga zasnąć.

Charakterystyka win choya

Wina śliwkowe Choya to wyjątkowy produkt.

  • Doskonale komponuje się z owocami morza, sushi i rybami, w koktajlach, deserach i jako aperitif.
  • Smak i aromat "śliwkowego" ume jest łatwo wyczuwalny.
  • Produkt ten ma gładką konsystencję i jest niezwykle bogaty w nuty owocowe.
  • Jest to świetne wino dla tych, którzy lubią słodki smak.

Połączenie słodyczy i kwasowości jest przyjemne, orzeźwiające i udane.

Wina Choya - cena

Słodka śliwka Choya to najbardziej charakterystyczny produkt marki. Warto wiedzieć, że nie jest to jedyny produkt. Producent produkuje również alternatywne kompozycje, które warto poznać, aby poznać smak Japonii.

  • Choya Silver Plum Wine, klasyczny produkt marki, powstaje z cukru, zielonych owoców ume i japońskiego shochu. Trunek jest słodki, wyrazisty w smaku i niebanalny. Od razu można wyczuć aromat i smak tego niezwykłego owocu. Niektórzy uważają, że napój pomaga na bezsenność i oczyszcza organizm. Wina śliwkowe Choya mogą być przeciwutleniaczami ze względu na bogactwo witaminy C w owocach ume.
  • Choya Silver Red Choya Silver Red również zawiera cukier, wódkę shochu i zielone owoce ume, ale dodatek shiso nadaje mu uderzająco różowy kolor. Jest to czerwone, słodkie, ale nie przytłaczające wino, które jest radosne i orzeźwiające. Jest to czerwone wino, które dobrze komponuje się z owocami morza, daniami rybnymi i deserami.
  • Choya Original Choya Original to słodkie wino wytwarzane z owoców ume z dodatkiem cukru i japońskiej wódki Shochu. Jest to wino bardziej esencjonalne niż Choya Silver. Warto więc zapoznać się z obydwoma, aby zdecydować, które będzie częściej używane. Jest to wino białe, ale bardziej trafne byłoby określenie jego koloru jako złotego. Ma słodki charakter. Doskonale nadaje się jako aperitif do deserów, sushi, ryb i innych japońskich potraw.
  • Choya Sake Sake to tradycyjne japońskie wino ryżowe o lekko słodkim smaku. Jest ono wytwarzane w taki sam sposób, jak inne produkty winiarskie: poprzez fermentację. Jest to wyjątkowy produkt z wyraźnymi nutami ryżu. Wino ma kolor słomkowy i biały. Smak jest delikatny, ale harmonijny i intrygujący. Sake smakuje lepiej podgrzane do temperatury 38-40 stopni Celsjusza, w której jest serwowane w Japonii.
  • Choya Dry Alternatywny produkt Choya, oparty na owocach ume, jest świetną alternatywą dla win owocowych o wyraźnie słodkim smaku. Choya Dry, wytrawne wino produkowane w taki sam sposób jak jego słodkie wersje, jest już dostępne. Kwasowość "śliwek" ume i subtelna słodycz równoważą wytrawność. Choya Dry to napój, którego będą chcieli spróbować miłośnicy wytrawnych trunków. Produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminę C i kwasy owocowe.
  • Choya ume salute sparkling Produkt ten jest połączeniem wina gronowego i Kishu Nanko, soku wytwarzanego z owoców ume. Rezultatem jest słodkie wino (czasami klasyfikowane jako półsłodkie) o przyjemnej i gładkiej konsystencji. To wino jest idealne dla tych, którzy lubią wina musujące. Jest to radosne, musujące wino, które świetnie nadaje się na spotkania towarzyskie.

Jakie potrawy dobrze komponują się z winem Choya?

Ten niezwykły produkt na bazie owoców ume jest często podawany z tradycyjnymi japońskimi potrawami. Zazwyczaj do sushi, ale także do innych dań z ryb i owoców morza. Takie połączenie to świetny sposób na poznanie Japonii. Jest to również świetny zamiennik lub towarzysz deserów. Doskonale nadaje się jako aperitif. Jest bardzo lekki.

Ile procent zawiera wino Choya?

Wina Choya są zazwyczaj winami lekkimi.

  • Choya Silver - 10%
  • Choya Silver Red - 10%
  • Choya Original - 10%
  • Choya Sake - 15%
  • Choya Dry - 10%
  • Choya Ume Salute - 5,5%

Najmocniejsze Sake jest tym, co się wyróżnia.