Czym są wina wegańskie i jak je podawać?

​​

Zacznijmy od ustalenia, że problemem nie są drożdże. Nie są one przeszkodą, w przeciwieństwie do pewnych technologii, które są wymagane do produkcji wina na skalę przemysłową. Czy ich wykluczenie nie wpłynie na smak i użytkowanie wina? Za chwilę powiemy wszystko na ten temat.

Dlaczego wino nie jest wegańskie?

Do produkcji zwykłego wina wykorzystuje się materiały odzwierzęce. Żelatyna, kazeina i chityna, a nawet krew, która została wysuszona rozpyłowo, są cennymi substancjami pomocniczymi w filtrowaniu wina. Weganizm nie dotyczy dietetyki i nie obejmuje produktów odzwierzęcych. Weganie nie będą pić wina, chyba że wybiorą trunki przygotowane w inny sposób.

Z technicznego punktu widzenia nie jest to obecnie duży problem, ale alternatywne metody są albo droższe, albo mniej skuteczne, więc nie są stosowane tak powszechnie. Pozwalają one jednak na produkcję win o doskonałej jakości. Jest to pierwsza rzecz, którą chcemy podkreślić: wina wegańskie mogą być równie dobre jak tradycyjne.

Jak wybrać dobre wina wegańskie?

Dzięki zastosowaniu innych substancji filtrujących, takich jak krzemionka zamiast substancji odzwierzęcych, proces może pozostać wydajny i produkować wina wysokiej jakości, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie oznacza to jednak, że wszystkie wina wegańskie są automatycznie godne uwagi.

  • Wina czerwone, białe i różowe są przyjazne dla wegan. Fakt, że większość z nich jest czerwona, jest odzwierciedleniem profilu uprawy winorośli. Na świecie jest więcej ciemnych winogron niż jasnych, więc jest też więcej win czerwonych.
  • Fakt, że wino jest organiczne, biodynamiczne lub ekologiczne nie oznacza, że jest wegańskie. Żelatyna może być organiczna i ekologiczna, ale nie wegańska. Należy sprawdzić etykietę, aby uzyskać wyraźne wskazanie.
  • Nie istnieją żadne procesy standaryzacji lub certyfikacji produktów wegańskich. Wszystko jest kwestią polegania na konkretnym producencie.
  • Wina wegańskie nie są drogie. Ich ceny będą w tym samym przedziale co dobrej jakości wina tradycyjne, więc można zaplanować zakupy już od 40-60 zł.

Z czym łączyć wina wegańskie?

Nie są potrzebne żadne nowe zasady łączenia wina z jedzeniem, ponieważ zmiany technologiczne w procesie produkcji nie wpływają na smak. Nawet jeśli nie jesteś weganinem, możesz połączyć wino wegańskie z pieczenią z dzika. Jest to jednak bardziej powszechne w połączeniu z grillowanymi warzywami lub sałatką.

Wytrawne wina wegańskie dobrze komponują się na przykład z jarmużem. Dobrze komponują się również z pikantnymi grillowanymi warzywami. W większości przypadków zaleca się podawanie ich z potrawami zawierającymi kilka składników w wersji pikantnej lub prostej, wyrazistej.

Półsłodkie wino wegańskie jest bardzo uniwersalne. Dobrze komponują się z zielonymi warzywami liściastymi i tofu, w wielu odmianach, lub jako wino do gotowania wegańskich gulaszy.

Jakich win wegańskich powinieneś spróbować w pierwszej kolejności?

Zalecamy rozpoczęcie od zapoznania się z bardziej znanymi winami wegańskimi, tj. Chardonnay jest dobrym przykładem wina białego, a Syrah dla win czerwonych. Jeśli jesteś weganinem od jakiegoś czasu i pamiętasz smak tych trunków w ich tradycyjnej wersji, z łatwością zauważysz różnice. Nie są one tylko kwestią wykluczenia elementów odzwierzęcych, ale lekką zmianą w wyglądzie.

Wegańskie wina często dostępne są w wersji bezalkoholowej. Wiele z nich dobrze komponuje się z każdym rodzajem grzybów czy pomidorów, więc są uniwersalnym trunkiem do każdej kuchni.

Zacznij od średniego przedziału cenowego. Podobnie jak tradycyjne wina, droższe wina wegańskie są często droższe ze względów prestiżowych. Jednak nie zawsze będzie ci to smakować. Tańsze wina, wręcz przeciwnie, mają tendencję do bycia gorszymi. Nie oznacza to, że nie warto ich spróbować. Często jednak potrzeba więcej doświadczenia, aby wybrać te najbardziej obiecujące.