Jak wybrać najlepszą butelkę wina Zinfandel?

​​

Zinfandel to czerwone wino z Kalifornii, które zyskało uznanie na całym świecie. Jest spokrewnione z Primitivo, ale ma swoje własne cechy. Jest wytrawne, ale sprawia wrażenie słodkiego. W aromacie wyczuwalne są przetwory z owoców leśnych z nutami ziół i przypraw. Zinfandel to czerwone wino z Kalifornii, które zyskało uznanie na całym świecie. Jest kuzynem włoskiego Primitivo, ale ma swoje własne cechy. Jest wytrawne, ale sprawia wrażenie słodkiego. W aromacie wyczuwalne są przetwory z owoców leśnych z nutami ziół i przypraw.

Co w nosie, a co na podniebieniu - jak smakuje i pachnie Zinfandel

Winogrono to jest bardzo owocowe i jest to jego niezaprzeczalna zaleta. Możemy poznać jego różne aspekty w zależności od klimatu, w którym jest uprawiany.

Chłodniejszy klimat daje wino o lżejszym smaku i niższym poziomie alkoholu (13,5%). Będzie kremowe, łagodne i przyjemnie gładkie. Będzie miało aromaty takie jak truskawka, malina lub wiśnia, śliwka, płatki róży, czarny pieprz lub szałwia.

Wina z gorących klimatów mają wyższy poziom alkoholu (około 15%) i aromaty takie jak jeżyna, jagoda lub wędzona śliwka. Mają także aromaty takie jak karmel, cynamon, konfitury jagodowe, czekolada, rodzynki, pieprz, lukrecja lub gałka muszkatołowa. Jeśli wino było starzone w dębowych beczkach, możemy również wyczuć wanilię i kawę. To wino to prawdziwa eksplozja smaków. Pomimo wysokiej zawartości alkoholu jest to wino bardzo łatwe do picia.

Najlepszy Zinfandel występuje na wzgórzach Napa i Sonoma. Produkowany jest również w apelacji Paso Robles, która szczyci się najstarszymi winnicami i najsłynniejszymi winiarniami w Kalifornii. A także Sierra Foothills, znane jako spichlerz kalifornijskiego wina.

Z czym można podawać Zinfandel?

Wino ma bardzo aromatyczny aromat, który będzie idealny do... rozmowy z przyjaciółmi. Dobrze komponuje się z pizzą, makaronami, a nawet burgerami. Świetnie komponuje się z potrawami z grilla, zwłaszcza z wołowiną. Nadaje się również do delikatniejszych dań, takich jak dziczyzna i kaczka, w słodkiej śliwkowej oprawie.

Interesujące fakty

  • Dopiero w 2001 roku testy DNA winogron wykazały, że Zinfandel jest identyczny z włoskim Primitivo i chorwacką odmianą Crljenak Kastelansky (historycznie znaną jako tribidrag).
  • Zinfandel produkuje bogate, czerwone wino. Jednak w USA tylko 15% win jest produkowanych w tym stylu. Pozostałe 85% zostanie wykorzystane do produkcji słodkiego i soczystego wina różowego o nazwie White Zinfandel.