Co warto wiedzieć o winach Primitivo?

​​

Primitivo to nie to samo co prymitywizm. Zacznijmy od początku.

Primitivo: krótka historia

W Chorwacji pierwsze winorośle były typu Crljenak. W XVIII wieku sadzonki tej odmiany zostały wysłane do Włoch, a następnie do Kalifornii. W Kalifornii nazywano je Zinfandel. Włosi, którzy zauważyli, że owoce dojrzewają szybciej niż inne odmiany, nazwali je Primitivo. Historia tych trzech odmian została utracona i przez pewien czas uważano je za odrębne. Jednak od lat 70. XX wieku ustalono, że te trzy odmiany są takie same.

Winogrona Primitivo mogą być uprawiane w różnych miejscach

Primitivo to wino produkowane w Apulii we Włoszech. Niektóre są również produkowane w Kalifornii. Chorwacka produkcja jest jednak ciekawostką, przynajmniej pod względem skali, ale smak jest niesamowity. Pojedyncze winnice można znaleźć także w innych krajach. W handlu dominują jednak Włochy i Stany Zjednoczone.

Charakterystyka smakowa wina Primitivo

Aby zrozumieć, dlaczego to wino smakuje tak, jak smakuje, należy najpierw przyjrzeć się jego cechom biologicznym. Winogrona te dojrzewają szybko, ale też nierównomiernie. Oznacza to, że podczas gdy niektóre winogrona są już nieco przejrzałe, inne będą w pełni dojrzałe, a jeszcze innym może brakować kilku dni do optymalnej dojrzałości.

Musi się to przekładać na smak. Im bardziej dojrzałe owoce, tym są słodsze i cięższe, a także bardziej aromatyczne. Niedojrzałe owoce mają wysoką kwasowość, co skutkuje mineralnym i ziemistym smakiem. Wina Primitivo mają dominujący smak czerwonych owoców, takich jak wiśnie, czereśnie lub jagody. Wyczuwalny jest także pieprz i anyż. Mniej dojrzałe owoce przekładają się na wytrawną, solidną podstawę i przechodzą w długi finisz.

Primitivo nie jest winem, które dobrze się starzeje. Jednak niektóre włoskie winnice starzą swoje Primitivo do 5 lat w dębowych beczkach. Staje się wtedy bardziej stonowane i ma smolisty, żywiczny posmak.

Wiele Primitivo jest słodkich, ale wytrawnych. Wiele jest półwytrawnych, są też wina półsłodkie. Zazwyczaj są one bardzo słodkie, a sposób ich produkcji zależy od tego, jak widzi to winiarz.

Co należy wiedzieć o winie Primitivo?

Winiarze z niektórych regionów odmawiają uznania ich za najlepsze i najprawdziwsze wino.

  • Jeśli istnieją jakiekolwiek różnice między nazwami odmian w winie, wynikają one wyłącznie z różnic w winifikacji. Na siłę, różnice będą dość subtelne.
  • Primitivo, ze względu na swój nieprzewidywalny proces dojrzewania, nie jest wysoko cenioną odmianą. To właśnie pozwala tym winom łączyć cechy, które zwykle nie występują razem, takie jak słodycz jagód i ziemistość niedojrzałych winogron.
  • Nawet najlepsze wina z tej odmiany można znaleźć w rozsądnej cenie. Jeśli szukasz wyjątkowego prezentu, ale nie chcesz wydawać dużo, powinieneś to rozważyć.

Trudno jest wybrać najlepsze Primitivo. Przynajmniej częściowo opiera się on bardziej na kryteriach subiektywnych niż obiektywnych. Oznacza to, że będziesz musiał spróbować wielu z nich, zanim będziesz mógł wyrobić sobie opinię.

Jaki jest najlepszy sposób podawania Primitivo?

Primitivo to wino o złożonym smaku, w którym brakuje dominującej nuty. Dzięki temu jest bardzo uniwersalne. Wytrawne wersje tego wina dobrze komponują się z duszonymi daniami mięsnymi lub grillowanymi warzywami. Wina półwytrawne są często podawane do niektórych dań z drobiu, takich jak gęś lub kaczka.

Primitivo najlepiej smakuje samo. Jest to napój o bardzo specyficznym smaku i wiele osób może samodzielnie wyznaczać jego kulinarne granice.

Ceny wina Primitivo

Za przyzwoite wino z tej odmiany trzeba zapłacić od 40 do 60 złotych. Za najdroższe wino z Primitivo trzeba zapłacić 120-150 złotych. Jest to wino bardzo wyrafinowane, ale też często słabo sprzedawane przez producentów. Jeśli chcesz wina, które oddaje prawdziwy smak tej odmiany, ale bez marketingowego szumu, możesz je znaleźć za 50-80 złotych.

Gdzie mogę kupić wino Primitivo?

Primitivo, szczep, który nie jest zbyt popularny, można znaleźć w sklepach internetowych takich jak nasz. Importujemy różne wina z tej odmiany, ponieważ wszystkie są wyjątkowe. Jednocześnie zauważyliśmy, że wielu naszych klientów jest obecnie fanami tego trunku.