Jaki jest najlepszy sposób na poznanie win Lambrusco?
Lambrusco nie jest często wymieniane na listach najpopularniejszych czy najbardziej lubianych win, ale zasługuje na to. Frizzante, typowe włoskie wino, jest najpopularniejszym z tych szczepów. Odmiana ta ma jednak znacznie większy potencjał.
Niezwykłe, elastyczne i zaskakujące
Lambrusco to odmiana winogron wykorzystywana przede wszystkim do produkcji czerwonych win musujących. Jest to jedna z niewielu odmian o tak szerokim zakresie odmian. Ten sam szczep może być wykorzystywany przez różne winiarnie do produkcji win białych, różowych, a nawet czerwonych. Wina musujące można znaleźć w różnych wersjach, w tym w klasycznej wersji bez dwutlenku węgla lub spumante o wyższym stężeniu.
Nie sposób odpowiedzieć na pytanie "Z czym podawać wino Lambrusco?", ponieważ sztuka doboru jest tak złożona. W praktyce jedynym sposobem, aby się tego dowiedzieć, jest albo spróbować i zobaczyć, co się stanie, albo posłuchać opinii innych osób. Skupmy się przez chwilę na tym drugim rozwiązaniu.
Wina Lambrusco - sztuka wyboru
Wina Lambrusco są przystępne cenowo, nawet te z wyższej półki, które kosztują 75 zł. Te tańsze mieszczą się w przedziale 25-40 zł i są świetnym sposobem na naukę doboru win.
Jeśli chodzi o łączenie ich z konkretnymi potrawami, to warto kierować się nieco zmodyfikowanymi zasadami: wino wytrawne powinno być podawane do złożonych dań, serów i wędlin; wina półwytrawne najlepiej komponują się z lżejszymi daniami wegetariańskimi lub potrawami z owoców morza; a wina słodkie, bo do ich produkcji również można wykorzystać Lambrusco, dobrze komponują się z orzeźwiającymi deserami.
Lambrusco może być doskonałym winem na uroczystości. Na przykład, jeśli szukasz wyjątkowego wina na powitanie gości na weselu. Wino musujące Lambrusco produkowane jest metodą Charmat, co oznacza, że końcowa fermentacja odbywa się w zamkniętej kadzi, a nie w butelce.
Jak można mieć tak wiele różnych win wytwarzanych z tej samej odmiany? Czy jest coś, co je łączy?
To rzadka okazja, aby znaleźć wina z jednej odmiany we wszystkich odcieniach, wszystkich poziomach słodyczy i wszystkich poziomach nasycenia dwutlenkiem węgla. Jak to możliwe?
Szczep Lambrusco jest jednak niejednorodny. Niektóre odmiany i kultywary różnią się fenotypowo, pomimo podobnej genetyki. Istnieją odmiany jaśniejsze i ciemniejsze. Niektóre dojrzewają wcześniej lub później. Inne mają inną zawartość cukru. W praktyce te różnice nie są wystarczające, aby uzyskać pełną gamę. Jednakże, ponieważ poszczególne winnice stosują nieco inne metody winifikacji lub mają inny mikroklimat, różnice te mogą zostać podkreślone i uwydatnione, tworząc bardzo różne wina.
Delikatna piana na powierzchni wina Lambrusco jest cechą wspólną. Jest ona jednak bardziej wyraźna w wersjach frizzante i może być mniej wyraźna lub nawet nieobecna w odmianach o wysokim stopniu rafinacji lub nierafinowanych.
Więcej podobieństw występuje w smaku. Wina te są rześkie, delikatnie kwiatowe i owocowe. Wytrawne trunki mają mineralny posmak, który jest subtelnie wyczuwalny w tle. Alkohol nie jest wyczuwalny w żadnym z win, nawet tych nieco starszych. Lambrusco nie wytwarza starzonych trunków, jakie znamy. Nawet w linii win wytrawnych nie ma zbyt wiele alkoholu.
Wina Lambrusco warte polecenia
Trudno wybrać tylko kilka trunków z szerokiej dostępnej oferty. Nie sposób też wskazać "typowego wina", bo choć Lambrusco określano w przeszłości jako wytrawne, czerwone frizzante, to nie jest ono zbyt popularne w naszym kraju. Lista będzie więc subiektywna.
- GIA Lambrusco IGT Emilia ROSA . To dobra butelka "na początek". Dla niewprawionych będzie to łatwe do zauważenia: półsłodkie musujące wino różowe, które łączy w sobie to, co najlepsze z białych i czerwonych, słodkich i wytrawnych, ale nadal zachowuje swój własny, niepowtarzalny charakter.
- Lambrusco Bolle Rosato Giuseppe Verdi . Jest to również półsłodkie wino musujące i podobnie jak GIA jest różowe. Jednak w spektrum kolorów jest bliższe bieli. Dzięki temu jest bardziej orzeźwiające, cytrusowe i sprawia wrażenie jeszcze świeższego. Z jednej strony jest nieco trudniejsze w smaku. Z drugiej strony nadal jest bardzo dobrze skonstruowany i interesujący.
- Lambrusco Amabilie Bolle IGT Giuseppe Verdi . Jest to wino czerwone, nie różowe. Nadal jest półsłodkie. Owoce są tu bardziej wyeksponowane niż kwiaty, ale charakterystyczna dla Lambrusco lekkość jest nadal obecna. To najbliższa hipotetycznemu wzorcowi z naszych trzech propozycji.