Klasyka - Cabernet sauvignon.
To podstawa. Podstawa. Klasyk. Niektórzy nazywają go królem czerwonych winogron, podczas gdy inni twierdzą, że jest to chwast, który rośnie wszędzie. Żadna inna odmiana wina nie ma tak szerokiej gamy smaków. Wino zrobione z czystego Cabernet może być owocowe i soczyste, może mieć aromat wanilii, może być gładkie, aksamitne, a nawet delikatnie waniliowe. Sposób produkcji i dojrzewania wina, a także rocznik, odgrywają ważną rolę.
Rok zbiorów może być ważny, zwłaszcza jeśli wino pochodzi z Europy, gdzie klimat jest bardziej nieprzewidywalny niż na przykład w Australii. Szczep powstał w wyniku skrzyżowania Cabernet Franc z Sauvignon blanc. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w Bordeaux w XVII wieku. W XIX wieku pojawił się w Chile i Kalifornii, a nawet na Krymie. Jest podstawą większości czerwonych win z Bordeaux, a żaden winiarz w Chile nie może zrobić caberneta bez dobrego powodu. Jest to najbardziej wszechstronna odmiana. Może być uprawiana w wielu różnych strefach klimatycznych, glebach i warunkach. Jest również odporna na choroby. Nie jest to odmiana o wysokiej wydajności i dojrzewa później, więc wymaga łagodnej, słonecznej jesiennej pogody, aby winogrona zgromadziły wystarczającą ilość cukru.
Wino Cabernet sauvignon można rozpoznać po smaku czarnej porzeczki. Jeśli wino dojrzewało w beczce, często będzie miało aromat zielonej papryki, wanilii i inne. Cabernet sauvignon ma długą żywotność - żadna inna czerwona odmiana nie lubi starzenia w beczkach tak bardzo jak cabernet. Jest to wino, które w zależności od wielu czynników może być dowolne: z nutami takimi jak drewno cedrowe, jeżyny, truskawki, toffi, a nawet dym.
Na przykład francuskie cabernety z Doliny Rodanu (Vin de Pays) urzekają czarną porzeczką w słodkiej wersji a la Creme de cassis, z przyjemną świeżą kwasowością. Dobrze wykonany, solidny i prosty cabernet, nagrodzony przez Magazyn Wino jako dobry stosunek jakości do ceny. Marques de Grinon - wino z Hiszpanii, które jest naprawdę niezwykłe. To wynalazek, który nie powstał na tej ziemi. Najlepszy cabernet z Hiszpanii od wielu lat - intensywne aromaty cedru, owoców leśnych, porzeczek i tytoniu z czekoladowym finiszem. (Zdjęcie powyżej, po prawej). Cabernet z winiarni Morande z Chile ma truskawki i czarną porzeczkę, które są typowe dla cabernetów z Nowego Świata. Ma również waniliowy finisz, ze względu na fakt, że jest starzony. Z kolei cabernet od Man Vintners z RPA łączy w sobie owocowość Nowego Świata i europejską elegancję. Wraz z porzeczkami pojawiają się nuty dębowe i odrobina przypraw.
Oto jak prezentuje się cabernet sauvignon. Można o nim powiedzieć tak wiele, że naprawdę nie ma reguły.