Klasyka - Cabernet sauvignon.

​​

To podstawa. Podstawa. Klasyk. Niektórzy nazywają go królem czerwonych winogron, podczas gdy inni twierdzą, że jest to chwast, który rośnie wszędzie. Żadna inna odmiana wina nie ma tak szerokiej gamy smaków. Wino zrobione z czystego Cabernet może być owocowe i soczyste, może mieć aromat wanilii, może być gładkie, aksamitne, a nawet delikatnie waniliowe. Sposób produkcji i dojrzewania wina, a także rocznik, odgrywają ważną rolę.

Rok zbiorów może być ważny, zwłaszcza jeśli wino pochodzi z Europy, gdzie klimat jest bardziej nieprzewidywalny niż na przykład w Australii. Szczep powstał w wyniku skrzyżowania Cabernet Franc z Sauvignon blanc. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w Bordeaux w XVII wieku. W XIX wieku pojawił się w Chile i Kalifornii, a nawet na Krymie. Jest podstawą większości czerwonych win z Bordeaux, a żaden winiarz w Chile nie może zrobić caberneta bez dobrego powodu. Jest to najbardziej wszechstronna odmiana. Może być uprawiana w wielu różnych strefach klimatycznych, glebach i warunkach. Jest również odporna na choroby. Nie jest to odmiana o wysokiej wydajności i dojrzewa później, więc wymaga łagodnej, słonecznej jesiennej pogody, aby winogrona zgromadziły wystarczającą ilość cukru.

Wino Cabernet sauvignon można rozpoznać po smaku czarnej porzeczki. Jeśli wino dojrzewało w beczce, często będzie miało aromat zielonej papryki, wanilii i inne. Cabernet sauvignon ma długą żywotność - żadna inna czerwona odmiana nie lubi starzenia w beczkach tak bardzo jak cabernet. Jest to wino, które w zależności od wielu czynników może być dowolne: z nutami takimi jak drewno cedrowe, jeżyny, truskawki, toffi, a nawet dym.

Na przykład francuskie cabernety z Doliny Rodanu (Vin de Pays) urzekają czarną porzeczką w słodkiej wersji a la Creme de cassis, z przyjemną świeżą kwasowością. Dobrze wykonany, solidny i prosty cabernet, nagrodzony przez Magazyn Wino jako dobry stosunek jakości do ceny. Marques de Grinon - wino z Hiszpanii, które jest naprawdę niezwykłe. To wynalazek, który nie powstał na tej ziemi. Najlepszy cabernet z Hiszpanii od wielu lat - intensywne aromaty cedru, owoców leśnych, porzeczek i tytoniu z czekoladowym finiszem. (Zdjęcie powyżej, po prawej). Cabernet z winiarni Morande z Chile ma truskawki i czarną porzeczkę, które są typowe dla cabernetów z Nowego Świata. Ma również waniliowy finisz, ze względu na fakt, że jest starzony. Z kolei cabernet od Man Vintners z RPA łączy w sobie owocowość Nowego Świata i europejską elegancję. Wraz z porzeczkami pojawiają się nuty dębowe i odrobina przypraw.

Oto jak prezentuje się cabernet sauvignon. Można o nim powiedzieć tak wiele, że naprawdę nie ma reguły.