Sauvignon Blanc. Dowiedz się więcej o odmianach

​​

Najprawdopodobniej pochodzi z Bordeaux w zachodniej Francji. Po skrzyżowaniu z cabernet-franc, odmiana stała się sławna jako odmiana macierzysta czerwonego cabernet. We Francji Sauvignon Blanc jest uprawiany w Dolinie Loary, w Dolinie Loary i w Bordeaux (zwykle w połączeniu z aromatycznym i "słodszym" Semillon). Jest również uprawiany na południu, gdzie jest używany do produkcji regionalnych win z pojedynczych winnic. Sauvignon blanc to odmiana uprawiana w wielu krajach, w tym we wszystkich krajach produkujących wino. Wędrowność tej odmiany sprawiła, że znalazła ona drugi dom w Nowej Zelandii. (Ponad 80% eksportowanego wina z Nowej Zelandii to sauvignon blanc). Nie jest to niezwykły przypadek. Syrah od lat robi furorę w Australii. Malbec, odmiana winogron z Bordeaux, również dotarła do Argentyny. Stał się flagową odmianą tego kraju.

Gdzie.

Sauvignon blanc można znaleźć w prawie każdej części świata, z wyjątkiem rodzimej Francji i Nowej Zelandii. Najlepszymi przykładami są prawdopodobnie te z północnych Włoch, zwłaszcza Alto Adige i Friluli, z Chile (zwłaszcza w rejonie Casablanki) oraz z Australii i Kalifornii.

Wina wytwarzane z sauvignon blanc mają szeroki zakres stylów. Możesz wybierać spośród nowozelandzkiego savvy, austriackiego sauvignon lub Pouilly Fume. Dodaj słodkie Sauternes lub chilijskie sauvignon blanc z późnych zbiorów. Do tego białego wina dodaj wersję kalifornijską. Teraz widać różnicę. Pierwszy "łyk" i pierwsze "powąchanie".

Typowe cechy

Wina Sauvignon blanc mają kilka wspólnych cech. Po pierwsze, cytryna, agrest, zielone jabłka. Po drugie, liście pokrzywy i trawa, czyli ogólna zieleń, występują w młodszych i świeższych winach. W starszych winach z cieplejszego klimatu można znaleźć więcej marakui i brzoskwini. Sauvignon blanc ma również bardzo charakterystyczną nutę, osławione kocie siuśki. Są one szczególnie charakterystyczne dla win nowoświatowych wytwarzanych z tej odmiany. Obecnie jednak coraz częściej słyszy się, że jest to wada, a nie cecha charakterystyczna. Sauvignon blanc starzone w dębowych beczkach mają wyraźne nuty masła, wanilii czy śmietany. Są też ciemniejsze i bardziej żółtawe. Młode, niebeczkowane Sauvignon jest zazwyczaj bardzo przezroczyste, jasnosłomkowe, nawet z zielonkawym połyskiem.

Smak naszego bohatera to zazwyczaj cytrusy, zioła i wyższa kwasowość. Można by je opisać w ten sposób. Wina znad Loary są mineralne. Przyzwoite Chile będzie pełniejsze i tłustsze. Nowozelandzkie są bardziej egzotyczne, ale każde dobre sauvignon blanche (nawet słodkie) powinno być świeże, orzeźwiające, z typowymi zielonymi nutami.

Winorośl ta jest popularna na całym świecie, ponieważ łatwo adaptuje się do nowych warunków. Może być uprawiana w chłodnym klimacie, ponieważ dojrzewa tak wcześnie. Kwasowość jej owoców pozwala również na produkcję dobrego wina w ciepłym środowisku. Odmiana ta najlepiej nadaje się do chłodnego terroir, z ciepłymi latami i suchą jesienią (szczególnie w czasie zbiorów).

Popularność win sauvignon wśród kupujących wynika z faktu, że są one bardzo wszechstronne pod względem gastronomicznym. Świetnie nadaje się jako aperitif i pasuje do dań bezmięsnych, makaronów, owoców morza, ryb i wielu dań mięsnych. Spróbuj.

W winnicy

BUDUREASCA - STANDARD S.BL. - lekkie, owocowe i rześkie (również BIB3l) BUDUREASCA - PREMIUM S.BL. - bogate, mineralne, świeże, ziołowe CHATEAU NOIR S.BL. Owocowe, zielonkawe i zaskakujące CORRECTO S.BL. ACKER MARTINUSHOF S.BL. - lekko nowozelandzkie, świeże, mineralne