Baryłka, czyli kilka słów o beczkach

​​

Siglo XX Barrica Tinto 2013 to gwiazda naszego cyklu Wino na koniec tygodnia. To dobra okazja, by powiedzieć kilka słów nie tylko o winie. Beczka również zasługuje na uwagę, zwłaszcza że jest tak ważna dla wielu win. Beczka jest tematem dyskusji, a beczki nie są odporne na modę. Dwanaście lat temu wino w beczkach było podstawą dobrych zakupów. Wino z małych nowych beczek (od 220 do 225 litrów) było już w modzie. Beczki te mają silniejszy wpływ na wino ze względu na ich intensywny kontakt. Kiedyś chardonnay było tylko starzone w beczkach i ciężkie. Coraz częściej nasi goście proszą o chardonnay bez beczki.

Istnieją wina, które nie mogą istnieć bez starzenia w beczkach. Rioja Reserva, Gran Reserva, Barolo i Brunello są tego przykładem. Ważne jest, aby pamiętać, że nazwy używane przez producentów w Chile lub Portugalii, którzy są bliżej nas, nie są takie same jak te używane w przypadku win hiszpańskich. W jednym słowie reserva i reserva nie są sobie równe.

Jest kilka chlubnych wyjątków. Na przykład portugalskie Terra d'Alter Reserva, regionalne wino z Alentejo, ma etykietę Reserva, ale nikt nie spodziewałby się, że wino dojrzewa w beczkach przez 22 miesiące. Niektóre wina Rioja z oznaczeniem reserva tak naprawdę nie starzeją się tak długo! Rioja wymaga, aby wina tej klasy leżakowały minimum 12 miesięcy w beczkach i 24 miesiące w butelkach. Większość reserv dojrzewa dłużej.

Mieliśmy skupić się na barrica. Beczka ta służy do starzenia wina i ma pojemność około 220 litrów. Jeśli ma 225 litrów, nazywana jest "barrique bordeaux". Włosi i winiarze z Nowego Świata częściej niż inni używają beczek większych niż 300 litrów.

Duża, stara beczka będzie miała znacznie mniejszy wpływ na smak niż nowsza, mniejsza beczka. Problem polega na tym, że druga beczka jest po prostu zbyt droga. Cena wina drastycznie wzrasta, gdy dojrzewa ono w dębowych beczkach. W przypadku win Rioja reserva i Gran reserva nie ma alternatywy. Ale w przypadku win produkowanych masowo, winiarze często używają wiórów dębowych jako tańszej opcji. Jeśli kupimy tanie wino reserva, które ma bardzo intensywny aromat (wanilii i kakao, drewna i kokosa, tostów lub dymu, kawy, czekolady, słodyczy itp.), możemy być prawie pewni, że użyto wiórów dębowych.

Co to jest barrica?

Po pierwsze, zmienia kolor. Im dłużej trwa oddziaływanie na kolor, tym staje się on jaśniejszy. Mniej rubinowy lub purpurowy, a bardziej ceglastoczerwony. Po drugie, zmienia zapach - pojawiają się nuty wanilii, czekolady, tytoniu, tostów, kawy i dymu. Po trzecie i czwarte, tekstura, smak i struktura wina starzonego w beczce są inne. Wino staje się mniej owocowe i bardziej okrągłe, ale często jest bardziej złożone, długotrwałe i interesujące do otwarcia.

Siglo XX Barica tinto to wino, które miało kontakt z beczkami tylko przez trzy miesiące. Pozwoliło to bordoskiej mieszance cabernet sauvignon i merlot stać się nieco gładszą, bardziej okrągłą i "zmiękczyć" taniny. Wino jest bardzo owocowe, ale aksamitne, z nutą kawy i czekolady. Stosunek jakości do ceny jest doskonały. Do picia po prostu.