Winnica: Przegląd hiszpańskich regionów
W ostatnich miesiącach wciąż powracamy do tematu hiszpańskiego winiarstwa, więc może warto przejrzeć regiony Półwyspu Iberyjskiego, które są dumnie reprezentowane w naszych sklepach. Nie ma ich wiele, ale jest kilka ciekawych i charakterystycznych miejsc, a także win, które polecamy spróbować.
Castilla y Leon to jednostka administracyjna, a nie region winiarski. Obejmuje doskonałe regiony winiarskie i apelacje, które produkują wina o wielkiej sławie, takie jak Toro czy Ribera del duero. Castilla y Leon jest uwzględniona osobno w naszym zestawieniu, ponieważ produkowane tam wina odnoszą największe sukcesy w winnicach. Riscal 1860 Vino de la Tierra Castilla y Leon jest winem, o którym mówimy. Owoce na to wino uprawiane są w winnicach Toro, należących do Marques de Riscal. Producent nie musi ubiegać się o ochronę D.O. swojej nazwy. Riscal to nazwa, która wyróżnia się na tle Toro, czy jakiejkolwiek innej nazwy. Sława wina wśród naszych klientów jest jedynym sposobem, aby to potwierdzić. Jakość mówi sama za siebie.
Regiony winiarskie w Hiszpanii
Rueda - region w autonomicznej wspólnocie Castilla y Leon. Słynie z białych win produkowanych ze szczepów verdejo i sauvignon blanche. Wkład Marques de Riscal w Ruedę uczynił ją tym, czym jest dzisiaj, producentem jednych z najlepszych hiszpańskich białych win. Marques de Riscal wniósł znaczący wkład w rozwój regionu i marki. Pomógł również stworzyć apelację. Ale co najważniejsze, narzucił styl produkcji białych win, które są lekkie, młode, świeże i nie starzone w beczkach. Rueda In The Vineyard to więcej niż jedno. Gościmy również Marques de Riscal.
Ribera del Duero - region w autonomicznej wspólnocie Kastylia i Leon. Chociaż liczba win z Ribery jest niewielka, mamy Pesquera Crianza 2012. Daje nam to przewagę jakości nad ilością. Wino pochodzi z Bodegas Alejandro Fernandez - firmy, która jest znana jako mistrz w Hiszpanii i być może na świecie. W regionie Ribera produkuje się niemal wyłącznie wina czerwone (z białych dozwolone jest tylko albillo). Wina te są zwykle dobrze zbudowane i napięte ze względu na trudny klimat (gorące lata; przymrozki mogą zagrażać nawet późną wiosną). Vega Sicilia była odpowiedzialna za renesans w podupadającym regionie. W czasach, gdy winorośl znikała z krajobrazu, Vega Sicilia była siłą napędową renesansu. Nie tylko przetrwała złe czasy w branży winiarskiej, ale także rozkwitła. Ribera del Duero nie była znana z nowoczesnego winiarstwa aż do lat 80-tych. Dziś jest niemal synonimem jakości.
Toro jest również częścią wspólnoty autonomicznej Castilla y Leon. Regionu o tak samo niełatwym klimacie jak Ribera. Lokalnym winiarzom nie jest łatwo produkować wino w regionie, który jest kontynentalny, z długimi, mroźnymi zimami i gorącymi latami. Na przykład wina Telmo Rodriguez są dowodem na to, że jest to możliwe. Produkuje się tu głównie wina czerwone. Uprawia się jednak również białe odmiany, takie jak malvasia i verdejo. Toros powinno być ciepłe, skoncentrowane i pełne.
Bierzo to region na północno-wschodnich obrzeżach Kastylii i León, który ma zupełnie inny charakter niż większość kastylijskich apelacji. Od kilku lat wina z tego regionu podbijają świat, w tym Polskę. Region jest o tyle ciekawy, że wina powstają tu przede wszystkim z trzech odmian. Czerwone z mencia, a białe z godello lub dona blanca. I to by było na tyle. Tak naprawdę nie można ich porównywać: białe mają ziołowo-mineralny smak, podczas gdy czerwone mają kolor atramentu. Ale w smaku można wyczuć bardziej północny, chłodny charakter. Armas de Guerra, nasze wina z tej części półwyspu, to pozycja obowiązkowa.
Rioja - to region i apelacja położona głównie w prowincji La Rioja oraz w części prowincji Navarra i Alava (Araba). Wina są dobrze znane. Region Rioja produkuje głównie czerwone wino z dominującą odmianą tempranillo. Winnica posiada szeroką gamę win do wyboru, począwszy od łatwych, przyjemnych win produkowanych w dużych ilościach do codziennego "użytku", takich jak Gardenos tinto young 2014, poprzez wina dojrzewające, takie jak typy Crianza i Gran Reserva, przez producentów mniej lub bardziej znanych (takich jak wybitni Marques de Riscal i Marques de Murrieta), białe wina wytwarzane z odmiany viura, aż po wina półsłodkie. Istnieje wiele opcji do wyboru.
Navarra - mało znany w Polsce region, położony w całości na terenie wspólnoty autonomicznej o tej samej nazwie. Niegdyś była to marka zepsuta przez masowy import cienkich win marketowych. Navarra nie jest tak zepsuta jak La Mancha, ale wciąż trochę jest. Kojarzymy ją ze świetnymi producentami jak Julian Chivite Castillo de Monjardin Principe deViana czy Nekeas. Castillo de Monjardin merlot i Chardonnay to jedne z najlepszych win, jakie oferujemy w Winnicy. Odkrywanie niezwykłości.
Penedes/Cavas: Region Penedes w Katalonii w Hiszpanii reprezentowany jest przez wino musujące cava - dumę tego regionu i całej Hiszpanii. Region Penedes słynie nie tylko z wina musującego, ale także z innych rodzajów win. Jednak to cava przynosi mu największą chwałę. Wina cava są obecnie produkowane w innych regionach (Aragonia i Kastylia i Leon, a także Estremadura i La Rioja w Kraju Basków oraz Nawarra w Walencji), ale po raz pierwszy powstały w Katalonii. Obecnie 95% wszystkich cavas produkowanych jest w Katalonii. To wino musujące wytwarzane jest z trzech odmian: macabeu parellada xarel-lo. Malvasia, chardonnay i pinot noir są również możliwe, podobnie jak w szampanie. Cava może mieć słodki lub wytrawny smak, być starzona przez krótki lub długi czas (reserva) lub być różą. Jest zawsze wytwarzana w tradycyjny sposób, który obejmuje drugą fermentację wewnątrz butelki.
Bodegas Piquéras, świetny producent, z dumą reprezentuje Almansę na naszych półkach. Almansa, region mało znany w Polsce, oferuje szeroką gamę ciekawych win o świetnym stosunku ceny do jakości. To coś, czego nie może zaoferować Ribera Del Duero. Almansa produkuje szeroką gamę win. Szczególnie interesujące są jednak czerwone wina z monastrell lub syrah. Najlepsze hiszpańskie syrah pochodzą właśnie z tych regionów: Almansa. Jumilla. lub Yecla.